Volgend jaar zijn er maar liefst 50 landen die verkiezingen houden, waarbij zo’n 40% van de wereldbevolking en 40% van het wereldwijde bbp kan gaan stemmen. Of deze nu helemaal eerlijk zullen verlopen of niet, ze hebben vaak invloed op de financiële markten.
Verkiezingen zijn niet altijd voorspelbaar en beleggers houden nu eenmaal niet van onzekerheid. Hierdoor neemt de volatiliteit (beweeglijkheid) in aanloop naar verkiezingen vaak toe. Eenmaal na de verkiezingen kwijnt de onzekerheid weg en stijgt de beurs vaak.
Zo zijn er in januari al verkiezingen in Taiwan (van belang vanwege de relatie met China) en in april/mei zijn er verkiezingen in ‘powerhouse’ India. De allerbelangrijkste zijn de verkiezingen in de VS op 5 november, waarvan de voorverkiezingen al volgende maand beginnen.
Trump lijkt er alvast beter voor te staan dan in 2016. Toen leek zijn overwinning, voor de markten en de media althans, vrij onverwacht en zagen we flinke uitschieters op de financiële markten. Toen bekend werd dat Trump zou gaan winnen, daalden de futures van de Amerikaanse beurzen fors.
De Dow Jones futures daalden met 4% en de Japanse Nikkei sloot 5,4% lager. De aandelenmarkten gingen hard onderuit en de goudprijs steeg met 5%. Aan het einde van de dag, toen het stof was neergedaald, was de markt gekanteld.
De belangrijkste Amerikaanse aandelenbeurzen sloten ruim 1% in de plus. Ook de Europese beurzen sloten in de plus, nadat ze eerder in de min waren geopend. Flinke schommelingen dus op een verkiezingsdag. De aanloop naar verkiezingen is dan weer vaak positief voor de aandelenbeurs.
Het jaar waarin de Amerikaanse verkiezingen plaatsvinden laten gemiddeld genomen een beter rendement zien dan jaren waarin er geen verkiezingen plaatsvinden. Nu is het verleden geen garantie voor de toekomst, maar saai gaat 2024 waarschijnlijk niet worden.