De markt van luxegoederen is erg afhankelijk van China, en dat is tegenwoordig een flinke uitdaging voor de producenten van luxegoederen. De Chinese consumentenmarkt draait namelijk niet meer op volle toeren, waar dit in het verleden nog wel zo was.
Dat is slecht nieuws voor Kering SA, het moederbedrijf van luxemerk Gucci. Het verloor vorige week meer dan 9 miljard dollar aan marktwaarde omdat men bekendmaakte dat men flink lagere verkopen zag in China. Ondanks de ‘vrijheid’ van de Chinese consument na de lockdowns, blijven de verkopen achter.
De stijgende werkloosheid, de malaise op de vastgoedmarkt en de kwakkelende aandelenmarkt, naast andere deflatoire krachten, hebben een negatief effect op het consumentenvertrouwen en doen de Chinese consument minder snel naar zijn creditcard grijpen.
Dat vertaalt zich in een daling van 20% per kwartaal in Azië-Pacific voor Gucci, wat door Bloomberg “een van de meest volatiele van de grote luxemerken” wordt genoemd. En niet alleen Gucci heeft er last van; ook de export van Zwitserse horloges daalde met 25%.
Luxemerken hebben zich gerealiseerd dat ze te afhankelijk waren van de Chinese consument en dat ze beter niet al hun eieren in één mandje leggen. Ondanks de slechte verkopen in China wordt er wel nog verwacht dat de markt voor luxegoederen dit jaar met zo’n 5% zal groeien.