Vorige week stond de beursweek in het teken van Jackson Hole, waar voorzitter van de FED Jerome Powell een toespraak zou houden. Het beleid van de FED beïnvloedt niet alleen de Amerikaanse economie, maar ook de hele wereldeconomie (denk bijv. aan grondstofprijzen en wisselkoersen).

Centrale banken over de ganse wereld kijken naar het rentebeleid van de FED. Alle ogen waren dus gericht op Powell. Hoewel beleggers op concrete stappen hoopten, hield hij het redelijk vaag, maar het werd wel duidelijk dat de FED in actie gaat komen.

Tot nu toe lag de nadruk bij de FED op inflatie (die ze rond 2% willen zien), maar naast inflatiebestrijding streeft de FED ook naar maximale werkgelegenheid. De stijging van de (beperkte) werkloosheid baart Powell dan ook enige zorgen.

Uit de woorden van Powell kunnen we opmaken dat een renteverlaging in september zeker lijkt, maar de timing en het tempo van verdere verlagingen zal afhangen van de data. Als de inflatiecijfers geen ‘rare’ dingen laten zien, zal alle aandacht gaan naar de banenmarktcijfers.

Op 6 september komt er een belangrijk banenrapport uit en het ziet ernaar uit dat deze bepalend zal zijn voor de omvang van de waarschijnlijke renteverlaging in september. Het blijft dus speculeren, maar het is vrijwel zeker dat de rente zal worden verlaagd, wat positief is voor aandelen en risicovolle assets.

Geef een reactie