Ondanks het verlengen van de afgesproken productiebeperkingen van OPEC, een aanhoudende afbouw van de olievoorraden en de productieverstoringen in Libië, waar een groot deel van de productie offline staat, is de prijs van een vat Brent met 7% gedaald afgelopen week.
Een aankondiging van een verlaging van de Saudische officiële verkoopprijs (OSP’s) aan Aziatische klanten zorgde voor verdere druk op de olieprijs. Hedgefondsen en portfoliomanagers bouwen hun longposities verder af, en de netto futures staan op het laagste punt in dertien maanden.
De beheerde geldposities in ruwe olie en aanverwante producten staan zelfs op het laagste punt in zeven jaar, inclusief het dieptepunt tijdens de coronaperiode. Afgelopen week daalden de olievoorraden met 7 miljoen vaten, inclusief aankopen voor de strategische olievoorraden in de VS.
Tijdens de OPEC-bijeenkomst op 5 september kwamen de leden virtueel bijeen en spraken ze af om hun productieverlagingen met twee maanden te verlengen, waarna ze geleidelijk zullen worden afgebouwd over een periode van 14 maanden. Dit kon de olieprijs echter geen steuntje geven.
Misschien was de markt op zoek naar nog verdere verlengingen van de huidige productieverlagingen. Vooralsnog balanceert de oliemarkt tussen de geopolitieke spanningen en de zwakkere vraag vanuit China, en vertoont ze al een tijd een neerwaartse beweging met af en toe wat heftige uitslagen.