De Indiase aandelenmarkt blijft maar stijgen en dat is veel beleggers wereldwijd, waaronder die in de VS, opgevallen. MSCI India is dit jaar met 21% gestegen en overtreft daarmee de meeste grote markten, waaronder de S&P. De Indiase markt is sinds eind 2019 meer dan verdubbeld.

De Indiase economie groeit sterk ondanks een recente vertraging. In het tweede kwartaal steeg het BBP met 6,7 % op jaarbasis, wat de winstgroei van de bedrijven stimuleerde. Volgens Morgan Stanley steeg de winst van de bedrijven in de Sensex-index in het tweede kwartaal met 9% op jaarbasis.

Geopolitieke spanningen tussen China en het Westen hebben India geholpen miljarden dollars te ontvangen van verschillende bedrijven zoals Apple. Institutionele beleggers springen op de trein: sinds begin 2023 bedraagt de netto-instroom van hen in Indiase aandelen 26 miljard dollar.

Binnenlandse beleggers hebben het grootste deel van de rally voor hun rekening genomen, met een netto-instroom in beleggingsfondsen van begin vorig jaar tot juli van 43 miljard dollar. Bovendien investeren meer jonge Indiërs in hun aandelenmarkt: zij vormen meer dan 40% van de bevolking.

Dat laatste is van enorm belang voor de toekomst van een land. India is het dichtstbevolkte land ter wereld, maar in tegenstelling tot China en de VS wordt de groeiende bevolking niet snel ouder. Dat is nog een reden waarom zovelen positief zijn over de Indiase markt en economie in het algemeen.

Er zijn nog andere fundamentele redenen, waaronder een hausse aan beursintroducties (IPO’s): IPO’s in India hebben dit jaar tot nu toe een totaal van bijna 8 miljard dollar bereikt en overtreffen nu al het totale bedrag voor heel 2023. Het is nu de op één na grootste markt voor IPO’s na de VS.

Maar het is nu wel heel hard gegaan en wie weet hoelang de rally nog zal duren. Indiase aandelen hebben hoge waarderingen, met een koers-winstverhouding van meer dan 24 afgelopen maand, vergeleken met 21 keer voor de S&P 500. Het sentiment kan ook snel draaien.

Geef een reactie