Vanochtend tikte de goudprijs een niveau aan van 2.599,20 dollar per ounce, bijna 2.600 dollar dus. Niet alleen was dit een nieuw record, maar ook een doorbraak door de weerstandslijn van 2.525 dollar per ounce. De weg naar 3.000 dollar per ounce komt nu in zicht.

Een theorie achter de hogere goudprijs is een mogelijke verlaging van de rente volgende week. De algemene gedachte is dat goud geen direct rendement oplevert (geen rente of dividend), en veilige alternatieven met rente (zoals US treasuries) dus aantrekkelijker blijven.

Maar woensdag 18 september gaan we horen of de FED de rente gaat verlagen. De meeste analisten verwachten een verlaging van 0,25 %, sommige zelfs van 0,50 %. En hoe lager de rente, hoe interessanter het echte veilige alternatief (goud) wordt, redeneren beleggers.

Dat is de theorie, maar achterliggend speelt er heel wat meer. Zo is het ondertussen algemeen bekend dat China en Rusland flink wat goud hebben aangekocht, wat evenzeer belangrijk is voor de richting van de goudprijs. En nu blijkt er nog een andere serieuze speler in het spel te zijn…

Volgens goudexpert Jan Nieuwenhuijs heeft Saudi Arabië ‘in het geheim’ een grote hoeveelheid goud geïmporteerd. Er zijn aanwijzingen dat de Saoedische centrale bank sinds begin 2022 zo’n 160 ton goud heeft gekocht in Zwitserland, wat heeft bijgedragen aan de huidige bullmarkt voor goud.

Volgens Nieuwenhuijs zijn er steeds meer landen die hun handelsoverschotten omzetten in goud. Naast de 160 ton van Saudi Arabië, berekende hij dat China 1.600 ton heeft gekocht sinds 2022. Beide landen lijken dus vertrouwen te hebben in de richting die de goudmarkt opgaat.

Geef een reactie