We hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen week viel het ‘verlossende woord’: de FED verlaagt de rente voor het eerst sinds 2020, en wel met een 0,5 %. Volgens Powell om te benadrukken dat hij de curve voor wil blijven. Dat lukt echter maar net omdat de ‘inflatie’ snel is gaan dalen.

Daarnaast wil Powell met de 50 basispunten verlaging benadrukken dat hij meer vertrouwen heeft in het halen van de inflatiedoelstelling van 2 procent. En dat is wel opvallend, want de ‘inflatie’ is nog altijd hoger dan 2%. Volledige werkgelegenheid is blijkbaar belangrijker geworden.

De FED gaf impliciet toe dat het wel lang gewacht heeft met het verlagen van de rente, maar we hoeven niet in paniek te schieten want Powell is er om ons allen te redden… Hij had het in zijn speech wel 10 keer over een “re-calibratie”, om te benadrukken dat er van paniek geen sprake is, laat staan een recessie.

Meestal is een renteverlaging van 50 basispunten nochtans een teken van paniek bij een centrale bank. En zegt een centrale bank dat er geen recessie komt, dan is de kans erop net groot. In de tussentijd kan de economie profiteren van de lagere rente, maar meestal duurt het wel even voor dat effect heeft.

Overigens wordt er dit kwartaal nog een winstgroei van de Amerikaanse economie verwacht van 2,9 % (op jaarbasis) en is dit slechts een fractie lager dan de 3% groei in het tweede kwartaal. De markt is ondertussen steeds negatiever geworden over de Amerikaanse economie: zo’n 50% verwacht een recessie in juni 2025.  

Geef een reactie