China kondigde onlangs een enorme goudvondst aan in het Wangu goudveld in Pingjiang County, in de provincie Hunan. Het deposit zou naar schatting ongeveer 1.000 ton hoogwaardig gouderts bevatten, met een waarde van ongeveer 83 miljard dollar (600 miljard yuan).
Volgens China betreft het een van de grootste en meest lucratieve deposits ooit, maar strategen van World Gold Council (WGC) blijven sceptisch. Deze vondst zou China kunnen helpen om minder afhankelijk te worden van buitenlandse bronnen, en heeft het potentieel om de Chinese economie een flinke boost te geven.
Indien de schattingen kloppen, zou dit de globale goudmarkt kunnen veranderen… indien het ooit zover komt. Er moeten namelijk eerst economische studies worden uitgevoerd (om o.a. de grade vast te stellen), waarop zowel de voorbereidingen als de ontginning zelf niet zonder uitdagingen zouden zijn.
Mijnbouw op een diepte van zo’n 3000 meter, zoals voorgesteld voor het nieuwe Wangu deposit, vraagt namelijk veel tijd, geavanceerde technologie, en aanzienlijk kapitaal. Hoewel deze ontdekking zeker noemenswaardig is en een enorm potentieel heeft, zijn er momenteel nog veel vraagtekens.
Het verhaal doet denken aan de South Deep mijn in Zuid-Afrika. Deze ontdekking werd ooit beschouwd als de grootste reserve, maar werd voortdurend geconfronteerd met uitdagingen bij de productie. Hoge operationele kosten, stakingen, en technische tegenslagen hebben het enthousiasme flink afgekoeld.