Beste abonnee,

Het was Al Gore die in zijn ‘documentaire’ An Inconvenient Truth (2006) voorspelde dat op korte termijn de zeespiegel zou stijgen met 20 ft (ruim 6 meter). In 2009 zei hij dat er 75 % kans was dat de gehele noordpool binnen vijf tot zeven jaar ijsvrij zou zijn tijdens de zomer, en ‘onze’ Greta tweette in 2018 dat een top ‘klimaatwetenschapper’ waarschuwde voor het volledig uitsterven van de mens indien we niet zouden stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen tegen 2023.

Tot zover de wetenschappelijke claims en ‘het redden van de planeet’, onder het mom van duurzaamheid of ESG. Ondanks, of eerder dankzij, deze misleidende ‘wetenschappelijke’ claims doen bedrijven er alles aan om goed te scoren op verschillende duurzaamheidsrankings. Ganse duurzaamheidsafdelingen werden opgetakeld, beleidsdocumenten met duurzaamheidsbeleid werden opgesteld, en er werd gretig meegedaan aan allerlei mooie ‘duurzame’ initiatieven.

Als dan ook nog eens de CO2-uitstoot van het bedrijf in de toekomst minder zou worden, dan kreeg men een hoge duurzaamheidsscore. Hierdoor konden allerlei vermogensbeheerders, inclusief onze pensioenfondsen, met een duurzaam mandaat de aandelen van deze ‘duurzame’ bedrijven kopen. De koersen van deze bedrijven stegen dan ook tot ongekende hoogtes.

De gekheid gaat echter nog een stap verder dan alleen “climate change”. Ook LGBTQ+ (heb ik ze allemaal?), genderongelijkheid en inclusiviteit worden er bijgehaald, en de grote bedrijven gaan ook hierin mee. Regenboogvlaggen worden opgehangen, inclusiviteitsbeleid wordt opgesteld en de wervingsteksten worden aangepast. Prima hoor, al die gelijkheid, maar dit lijkt verder te gaan en de zaken eerder om te draaien. Steeds meer mensen lijken dit ook (langzaam) in te zien, en consumenten stemmen met de voeten.

Biergigant AB InBev kwam hier ook achter. De bierbrouwer met merken als Jupiler, Stella Artois, Leffe, en Bud (de zogezegde “king of beers”) had reclame gemaakt met een transgender-influencer Dylan Mulvaney. Blijkbaar had Dylan een video online gezet waarin hij vertelde dat hij blikjes Bud Light had ontvangen met zijn gezicht erop, om te vieren dat hij een jaar een vrouw was. Er kwamen vervolgens vele boze reacties en de koers van AB InBev daalde fors. Het bedrijf verloor zo’n 20 miljard euro aan beurswaarde. AB InBev verkocht in mei een kwart minder Bud Light bier.

Ook zijn er problemen bij het ‘duurzame’ bedrijf Siemens Gamesa, een van de grotere windturbinebouwers ter wereld. Het bedrijf stapelt de ene misser na de andere op. In anderhalf jaar tijd brachten ze al vier waarschuwingen naar buiten. Vorige week kwam naar buiten dat de kwaliteit van hun producten te wensen overlaat, waardoor het Siemens ruim 1 miljard euro kost. De winstmarges zijn minimaal, evenals de kwaliteitscontroles. Met langlopende onderhoudscontracten voor zo’n 50 miljard euro stapelen de problemen zich op.

Wat is de moraal van dit verhaal? Allerlei niƩt-duurzame (in de feitelijke betekenis van het woord) bedrijven en initiatieven worden afgestraft. Het GBV (Gezond Boeren Verstand) komt vanzelf bovendrijven, alleen duurt het soms wat lang.

Beste groeten,

Peter Tros