China kampt met verschillende economische uitdagingen en dat heeft ook effect op de beurs. De vastgoedmarkt bevindt zich in een diepgaande neergang van meer dan twee jaar, de verwerkende industrie heeft het moeilijk, de groei is structureel lager, en het consumentenvertrouwen is laag.

In het verleden zou dit tot een enorm pakket aan stimuleringsmaatregelen hebben geleid, maar deze keer heeft de overheid gekozen voor een meer gematigde en stapsgewijze aanpak. Liever proberen zeepbellen uit het verleden gecontroleerd leeg te laten lopen dan nieuwe (of oude verder) op te blazen.

De economische uitdagingen en het gebrek aan overvloedige stimuleringsmaatregelen zorgen voor druk op de aandelenmarkt. Chinese A-shares (de aandelen die in Renminbi noteren aan de Chinese beurs) zijn door een langjarige opgaande trendlijn gezakt.

De Hang Seng Index in Hong Kong daalde de afgelopen weken met ruim 10%, waardoor de waardering van Chinese aandelen is gedaald tot een laag niveau. Vaak zijn er koopjes te vinden als niemand de aandelen meer wil hebben, maar niemand weet of dit het dieptepunt is.

Niet enkel is dit slecht nieuws voor de Chinese aandelen, het is tevens slecht nieuws voor de wereldeconomie, omdat China een belangrijke speler is. Een recessie en deflatie scenario is goed mogelijk als er niet fors gestimuleerd wordt. Dit zou de rest van de wereld ook merken.