We hebben reeds meerdere keren geschreven over wat de goudprijs doet gedurende een crash op de beurs. In het kort: de goudprijs daalt even mee (er moet geld vrijgemaakt worden voor de “margin calls”), maar de koers herstelt snel(ler dan de brede beurs) en stijgt daarna verder.
Of toch: zo ging het in het verleden. Hoe dit in de toekomst zal zijn, weten we niet met zekerheid, maar wellicht mogen we dezelfde reactie verwachten. De goudmijnen zullen een gelijkaardige beweging laten zien, al zit er nog een hefboomeffect op: ze zullen sneller dalen dan goud, en verder doorstijgen daarna.
Het is interessant om even na te gaan wat de goudmijnen deden voor en tijdens de Grote Depressie in de jaren 30. Homestake Mining (HM) was destijds de grootste goudmijn in de VS, en net als de Dow Jones steeg het aandeel HM eind jaren 20, tot de bubbel barstte en de daling werd ingezet.
HM (dat in 2001 werd overgenomen door Barrick) ging even mee omlaag, maar steeg vervolgens 580% (exclusief dividend) tot aan 1936. De Dow Jones daalde eerst bijna 90% tot midden 1932, om vervolgens in 1936 nog steeds bijna 60% lager te staan dan tijdens de piek in september 1929.
Een dergelijk patroon zagen we ook tijdens de beursdaling van 1973 en 1974. De S&P500 daalde 48% tussen het hoogste punt in begin 1973 en het laagste punt in oktober 1974, een periode waarin de Barron’s Gold Mining Index (BGMI) met 193% steeg. De goudmijnen stegen, terwijl de beurs daalde.
En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden waarbij de brede beurs daalt en de goudmijnen (uiteindelijk) stijgen. Nu is er geen garantie dat zoiets de volgende keer opnieuw gaat gebeuren, maar we houden er zeker rekening mee dat bij een brede beursdaling goud en de goudmijnen eerst even dalen om vervolgens flink te stijgen.