Het zijn zware dagen op de aandelenmarkten. Woensdagavond kondigde de Amerikaanse president Trump zijn langverwachte lijst met importheffingen aan en deze waren zwaarder dan verwacht, met hoge importtarieven voor onder meer China (54%; 34% bovenop de bestaande 20%) en Vietnam (46%).

Deze maatregelen veroorzaakten paniek op de aandelenmarkten en beleggers verkochten massaal aandelen. Met name de aandelen van bedrijven die veel produceren in die landen en de aandelen die toch al hoog gewaardeerd waren, zoals de Magnificent Seven, werden van de hand gedaan.

Afgelopen donderdag daalde de S&P500 met 4,5% en de NASDAQ zelfs bijna 6%. Vrijdag was nog slechter, met een S&P500 die bijna 6% daalde (ongeveer gelijk aan de daling op de NASDAQ). De IT- en energiesectoren daalden fors met ruim 5%.

Nu waren er donderdag best nog wat positieve uitschieters, sommige aandelen stegen en ook crypto bleef goed liggen, maar vrijdag was het dus nog erger. De VIX-index (volatiliteitsindex) sloot vrijdag op 45 punten – ruim 50% hoger, en het hoogste niveau sinds de “yen carry mini-crash” van augustus vorig jaar.

Volop paniek dus, en de S&P500 heeft sinds de piek in februari al meer dan 17% van zijn waarde verloren. Indien we vandaag nog een daling zien van de S&P500 van 3% of meer, dan is de S&P500 officieel in een “bear market” terechtgekomen. De futures voor de S&P500 staan momenteel op -3%.

Opvallend was de harde tik voor zilver, wat vrijdag 7% omlaag ging. Goud bleef daarentegen fier overeind staan en staat nog steeds boven de 3.000 dollar per ounce. Hiermee werd goud wederom gezien als veilige haven, en het speculatieve broertje zilver dus niet.

Overigens waren risicovolle assets (zoals vele groei-aandelen) aan de dure kant en was een correctie dan ook niet onlogisch. Niemand weet of we nu aan het begin van een lange bear market staan, maar de kans is groot dat we nu een “bounce” gaan zien en dat risicovolle assets worden teruggekocht.

2 reacties op “De beer is in zicht

  1. Elke 100jaar hebben we een depressie 1838, 1930 en 2025. Is dit hoe het werkt?
    De hype is gemanipuleerd door de multi-billionairs, die verkopen dan, creëren een crash en kopen goedkoop terug.
    Op de bodem kopen de multi-billionairs voor een appel en een ei bijna failliete bedrijven op of de bedrijven gaan produceren in Amerika
    Dan stoppen de tarieven en gaan de aandelenmarkten weer omhoog.

    1. Dag Theo. In hoeverre het gemanipuleerd is weten we niet. Wat we wel weten is dat het eens in de zoveel tijd voorkomt en het ‘slimme geld’ verkoopt voordat het crasht en koopt rond de bodem. De particuliere belegger is veelal (te) laat op het ‘feestje’.

Geef een reactie