De daling van de Britse pond en stijgende rentelasten op Britse staatsobligaties zorgen voor uitdagingen voor het VK en voor druk op de Britse minister van Financiën Rachel Reeves. Reeves zei dit weekend dat ze zal optreden om ervoor te zorgen dat de begrotingsregels van de regering worden nageleefd.
De Britse rente steeg naar het hoogste punt van deze eeuw en de markt twijfelt aan de houdbaarheid van de rentelasten. De markt associeert deze ontwikkelingen met de ‘minicrisis’ in 2022, toen Britse pensioenfondsen hard op weg waren naar een faillissement en de Bank of England moest ingrijpen.
De problemen zijn voor een groot deel zelf gecreëerd door belastingverhogingen en forse loonstijgingen voor ambtenaren, waardoor ook de lonen fors zijn toegenomen in de private sector. Dit zorgt er mede voor dat de economische groei daalt en inflatie oploopt.
Uitdagingen dus voor het VK, waar ook nog eens meer dan de helft van de bedrijven overweegt om minder mensen aan te nemen, mensen te ontslaan, of aangekondigde loonsverhogingen terug te draaien. Intussen is de schuld van het Verenigd Koninkrijk opgelopen tot ongeveer 100 procent van het BBP.
Geen fijne omgeving voor bedrijven, maar ook niet voor miljonairs, die zich genoodzaakt zien om te vertrekken uit het VK op zoek naar een beter (fiscaal) klimaat. Door de hogere rente en de lagere belastingopbrengsten neemt de kans toe op extra bezuinigingen en belastingverhogingen.
Het VK is nu nog de op vijf na grootste economie ter wereld, maar het kan snel buiten de top 10 vallen indien het zo doorgaat. Het land wordt links en rechts ingehaald, en op basis van koopkrachtpariteit is India reeds groter dan de Britse economie.