Het ene na het andere beursrecord wordt gebroken en op het moment dat het nog maar over één belegging gaat (Nvidia), wordt het tijd om met een realistische bril te kijken naar de aandelenmarkt en de signalen die waarschuwen voor een top op z’n minst serieus te nemen.

Een van die signalen, met nogal onheilspellende implicaties, staat bekend als “Hindenburg Omen”. Dit marktsignaal bestaat al sinds 1937 en kent dus een lange historie, waardoor we de betrouwbaarheid beter kunnen evalueren. De meeste andere signalen kennen een kortere historie.

Het Hindenburg Omen heeft reeds verschillende kritieke marktpieken nauwkeurig gesignaleerd, waaronder de markttoppen in de Nasdaq van 1987, 1999, 2017, en 2021. De wat minder bekende pieken in 2015, 2018, en 2019 wist het ook te signaleren, waarop de Nasdaq zo’n 25% daalde.

Vandaag de dag geeft het signaal ook een waarschuwing. Hoewel het niet zo sterk is als in 1999 of 2007, hebben soortgelijke signalen in het verleden geleid tot gemiddelde marktcorrecties van ongeveer 15%. Niet direct een gemiddeld percentage om bang voor te worden, maar gemiddelden kennen vaak uitschieters.

Het signaal wordt meestal ‘geactiveerd’ wanneer veel aandelen in een index een nieuw jaardieptepunt bereiken terwijl de brede markt een hogere trend vertoont, wat duidt op onderliggende zwakte ondanks een ogenschijnlijk sterke markt. Dit heeft veel te maken met de sterkte van enkele zwaargewichten, zoals Nvidia.

Nu is geen enkele tool altijd accuraat, maar het geeft zeker een verhoogd risico op een aanzienlijke correctie aan. Als het signaal blijft versterken, kan het een setup worden van een grote crash. Correlatie is echter nog geen causaal verband en het valse signaal in 1997, waarna de Nasdaq nog twee jaar steeg, is daar een voorbeeld van.

Geef een reactie