Defensieve aandelen (consumentengoederen, nutsbedrijven, gezondheidszorg) hebben de gewoonte om beter te presteren wanneer de markt daalt. Het zijn over het algemeen saaie maar betrouwbare bedrijven met een stabiele kasstroom, ongeacht wat de economie doet.

Dat betekent dat ze achterblijven wanneer de economie goed draait en de andere aandelen (bijv. tech) stijgen, maar ze kunnen ook dienen als handige buffer bij een neergang. En of we nu op het punt staan van een (stevige) correctie of niet, defensieve aandelen zijn behoorlijk interessant:

  • Ze handelen op het op twee na goedkoopste punt sinds 1973 op basis van relatieve waarde.
  • Beleggersallocaties naar defensieve aandelen stijgen vanaf recorddieptepunten.
  • De technische aspecten (op basis van technische analyse) beginnen te verbeteren
  • We zitten nu in een seizoensgebonden sterke periode voor defensieve aandelen (tot november).

Goed nieuws voor defensieve aandelen, maar hierdoor ook slecht nieuws voor de aandelenmarkt. Als je naar de onderstaande grafiek kijkt, dan zie je de relatieve prestaties van de defensieve sectoren ten opzichte van de S&P500. Defensieve aandelen stijgen wanneer de markt daalt, en vice versa.

Wanneer de relatieve performance van defensieve aandelen neerwaarts zijn zoals nu (en in 1980, 2000, en 2021), neemt het risico van een marktdaling toe. Wanneer deze tot een piek stijgt, ontstaat er dan weer een koopsignaal (bijv. 2022, 2020, 2016, 2009, en 1991), maar dat is nu nog niet aan de orde.