Gisteren werd duidelijk dat Trump voor zijn tweede termijn gaat in het Witte Huis. Dit zorgde voor feeststemming op de beurs. Volgens Bloomberg was het de beste beursdag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de geschiedenis. De S&P 500-index boekte een winst van 2,5%.

Hiermee sloot de S&P 500 voor de zoveelste keer dit jaar op een nieuwe ‘all-time high’. Het ‘America First’ en ‘Make America Great Again’ gevoel overheerste op Wall Street nu duidelijk is dat de Republikeinen de macht grijpen in Washington.

Niet alleen keert Trump terug in het Witte Huis, maar de Republikeinen zullen naar alle waarschijnlijkheid ook de meerderheid krijgen in het Congres na winst in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Hiermee is er dus sprake van een ‘red ‘sweep’, een meevaller voor de Republikeinen.

Met een ‘red sweep’ valt het te verwachten dat de belastingverlagingen van 2017 worden verlengd, maar het hoge prijskaartje bemoeilijkt wel andere belastingvoorstellen van Trump, zoals een verdere verlaging van de vennootschapsbelastingtarieven. Wellicht gaat hij de steun voor groene energie verlagen.

Aandelenmarkten juichen lagere belastingen en minder regelgeving toe (vandaar de hogere beurskoersen, waaronder in bankaandelen), maar deze hosanna zou gedeeltelijk teniet kunnen worden gedaan door zorgen over de kosten en de gevolgen voor de inflatie en handelsoorlogen.

Risicovolle assets schoten gisteren omhoog, waaronder bitcoin (de koers van bitcoin bereikte een recordstand van 75.000 dollar), bankaandelen stegen gemiddeld 6% (men verwacht minder regelgeving), en Tesla steeg met 15%, waarbij Elon Musk door Trump de hemel in werd geprezen en mogelijk een rol krijgt in de regering.

Maar het was niet allemaal hosanna. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen over een brede linie op en de koersen hiervan daalden dus. Hogere importheffingen, lagere belastingen en een strenger immigratiebeleid zullen volgens beleggers leiden tot aantrekkende inflatie en dus hogere rentes.

Ook edelmetalen gingen gisteren in de uitverkoop. Goud daalde met zo’n 3% en zilver zelfs met 5%. Nu waren de koersen hiervan ook wel flink opgelopen (met name die van goud) en was een correctie te verwachten, maar de verkiezingsuitslag verandert niets aan het positieve langetermijn plaatje voor goud en zilver.